Koffeintabletter en sorts PWO

Visst kan en prestationshöjande produkt bli dyr, tycker du PWO är för dyrt och kanske för starkt? Då ska du prova helt vanliga koffeintabletter! De innehåller endast rent koffein och inga tillsatser, bara ren energi. Tabletterna har dessutom har en extremt snabb verkan som du bör känna efter någon minut redan.

Billigaste alternativet till pre-workout

Koffeintabletter är en av de mest använda stimulantia bland idrottare och finns förutom i kaffe och så vidare även som koncentrat i form av koffeintabletter. Koffein är en väldigt vanlig ingrediens i PWO och om du endast tar tabletter som innehåller koffein kan det ser som en ”pwo” för det ger dig faktiskt en riktig bra energiboost som gör att du kan träna hårdare.

Koffeintabletter är ett utmärkt substitut till PWO. 400 mg rent koffein kostar 90 öre! Det är väl en boost till träning värd?

koffeinOm din ekonomi är ansträngd är det en bra idé att köpa koffeintabletter istället för ”vanlig pre-workout” då 2 stycken 200 mg tabletter kostar 90 öre (klicka på länken nedan). Ja du läste rätt, endast 0.90 kronor! Glömde jag skriva att 400 mg gott och väl räcker för att ge dig en rejäl kick? Jag rekommenderar dig att börja med en enkel tablett på 200 mg så du får känna effekten.

Var kommer koffein ifrån?

Koffein är en kemikalie som finns i kaffe, te, läsk, choklad och andra produkter. Trött på att drick mycket kaffe för att få den kick du vill ha för att prestera bra på träningen? Koffeintabletter är ett bra substitut då du bara vill ha dess uppiggande effekt.

Vad kommer koffeintabletter att göra för dig?

Koffein är mest känd för sin förmåga att ge en boost av energi och öka mental vakenhet, men det finns också andra förmåner som är förknippade med kemikalien. ”Dricka tre koppar koffein kaffe om dagen kan öka hjärnans funktion när det gäller minne och prestanda genom att aktivera dopamin,” säger Barbie Broschart, RD och en näringsmässig rådgivare. Och ny forskning visar att kaffe, både regelbundna och icke regelbundet kan minska risken för stroke, flera typer av cancer (inklusive lever, hud-, kolorektal-, bröst-, oral, svalget och matstrupen) och hjärt-kärlsjukdom. Forskare misstänker att det är på grund av dess höga antioxidant innehåll. Vissa läkare ordinerar koffein för astma, migrän, sjukdomar i gallblåsan, lågt blodtryck och typ 2 diabetes.

Koffein i tablettform

Inom sport och framförallt styrketräning är koffeintabletter det mest effektiva sättet om du vill dra nytta av alla fördelar koffein för med sig. Många som vill ta någon sorts stimulantia innan träning men tycker det är för dyrt med PWO väljer att köpa rena koffeintabletter istället. Tabletter är mycket billigare än pre-workout. Visst det är inte alls samma effekt då koffein ofta är en av många ingredienser i PWO. Men koffeintabletter är helt klart effektiva om du känner att du behöver få en extra kick innan ditt träningspass.

  • Koffeintabletter är mycket billigare än pre-workout produkter. Du kan till exempel köpa 600 stycken 200 mg tabletter för 279:- (se länk ovanför). Det är överlägset billigast i Sverige vad jag vet och om du ser några billigare piller av koffein får du gärna kontakta mig.
  • Några av de fördelar som koffeintabletter har är att de verkar uppiggande, ger en förbättrad kognitiv förmåga och uppmärksamhet. De ger dig en bättre mental och fysisk uthållighet vilken kommer väl till användning på gymmet och är en av de huvudsakliga faktorerna med en vanlig PWO.
  • Vet du inte din tolerans nivå ska du alltid börja med lägst dos och se om det ger tillräckligt med energi eller om du känner att du skulle vilja ha mer.

Studier på koffein

Om du surfar runt lite och gör en sökningen på google så kommer du hitta närmare 19.000 studier som undersöker för och nackdelar med ett intag av koffein, både som tablett och i vätska. Ett institut för studier på kaffe vid Vanderbilt University anser att koffein oftast är fördelaktigt. Det är främst vissa grupper av människor som blir varnade att ta för mycket koffein, som till exempel gravida kvinnor eller personer med hjärtproblem.

Om du lider av någon sjukdom eller annan åkomma ska du alltid rådgöra med en läkare innan du tar för mycket stimulantia som exempelvis koffeintabletter.

Gå ner i vikt med koffeintabletter

träna på koffeintabletterDu kanske har märkt att koffein är en vanlig ingrediens i fettförbränningspiller? Du kanske även har hört experter antyder att kaffe och andra koffeinhaltiga drycker och tabletter kan hjälpa dig gå ner i vikt.

Kan det verkligen stämma? Svaret är JA! Det kan hjälpa dig med fettförbränningen genom att dels öka din ämnesomsättning, koffeintabletter och koffein i allmänhet bryter ner dina fettdepåer för att omvandla dem till energi. Tabletterna ger dig även en kick, det vill säga ökar din vakenhet vilket gör att du kan träna och utföra andra kroppsliga aktiviteter under en längre tid.

Några exempel på fördelar

  • Det ökar uthållighet och fysisk uthållighet. Koffein kan öka blodtrycket, puls och magsyraproduktionen. Men hur fungerar det? I uthållighetssporter hjälper koffein att mobilisera fettdepåer och uppmuntrar arbetarmusklerna att använda fett som bränsle, och därmed bevara glykogen. Glykogen sparat i början av ett träningspass är då tillgänglig under de senare stadierna av motion, då trötthet och utmattning börjar slå in. Det är dock viktigt att notera att resultaten är unika för individen.
  • Det sänker upplevd ansträngning. Andra studier har visat att koffein kan förändra synen på hur hårt du arbetar. Forskare i Storbritannien fann att idrottare som intog koffein hade en rating på upplevd ansträngning som var 5,6 procent lägre än idrottare som fick placebo. Forskarna fann också att koffein förbättrade totala motionsprestandan med 11,2 procent.
  • Det minskar muskelvärk. Under 2009 rapporterade Robert Motl, en kinesiologi och hälsoprofessor vid University of Illinois att koffein kan minska muskelsmärta under träning, på grund av kemiska engagemang i de delar av hjärnan och ryggmärgen som är starkt involverad i smärta bearbetning. Motl studerade 25 män som utövade fitness och delade in dem i två grupper: en grupp av män som nästan aldrig intagit koffein och en annan av män som regelbundet drack cirka fyra koppar kaffe om dagen. Efter högintensiva, 30-minuters träningspass och koffein doser på 5 mg per kg kroppsvikt. Motl gjorde inte bara slutsatsen att koffein hjälper till att minska träningsvärk, han fann också att en i förväg fastställd koffein tolerans har ingen effekt på förmånen.

Hur mycket behövs

Förslag på intag: Olika experter är inte överens om när det är bäst för kroppen att inta koffeinet. Men många experter är överens om att för mycket kaffe kan öka insulinkänsligheten, ångest, risken för hjärt-kärlsjukdom och mer. Dessutom kan vissa studier visa att kaffe inte producerar samma prestationshöjande fördelar som rena koffeintabletter.

Det är allmänt accepterat att konsumera upp till 300 mg koffein per dag som anses vara säkert för välmående (Det är ungefär tre koppar kaffe eller sex koppar te). För idrottare har prestanda experter föreslagit en dos på tre till sex mg per kg kroppsvikt ungefär en timme innan träning. Detta är dock inte att rekommendera för en daglig rutin.

Tillhörande risker / granskning: För mycket koffein kan orsaka sömnlöshet och ångest. Koffeinintag kan också leda till magkramper och uttorkning om du inte dricker tillräckligt, eftersom koffein är uttorkande. Långvarig användning kan öka risken för magsår eller förvärra befintliga.

Frågor och svar

Exakt vilken effekt kan jag vänta mig av koffeintabletter?

Är du trött och inte känner dig alert kan dessa tabletter hjälpa dig känna dig mindre trött. De ger dig helt enkelt mer energi.

Är dessa tabletter farliga?

Så länge du följer de gram som rekommenderas ska det inte finnas någon fara. Såvida du inte har några allvarliga problem med hälsan, kolla med din doktor före utifall. Du ska inte höja dosen vecka efter vecka, vilket kan krävas då du blir allt mer tålig emot koffein. Då är det bättre att göra ett uppehåll när du känner att de inte har den effekt du önskar.

Kan jag drick öl och ta koffeintabletter?

Ja det kan du göra men kanske inget jag skulle rekommendera dig att göra. Men är du supertrött och ska iväg på en rolig fest och dricka några öl så är det ingen fara att konsumera normal dos.

Jag är gravid kan jag ta koffein i alla fall?

Fråga läkaren för att vara 100% säker. Inga negativa biverkningar har visats på barnet. Som sagt fråga läkaren om du tar någon annan medicin.

Beroende av tabletter

Koffein är stimulerande och ett beroende kan lätt skapas. Det är trots allt en drog som används flitigt som njutningsmedel. Det påverkar vissa system i kroppen och och om du slutar ta dessa efter en lång period kan du känna av abstinenseffekter som huvudvärk. Som med pwo rekommenderar jag en måttlig konsumtion, under inte en för lång sammanhängande period.

Koffeintabletter är ett koncentrat form av en väldigt vanligt ingrediens i våra pre-workout. Om du vill om en annan vanlig ingrediens, beta alanin, kan ska du gå till sidan med samma namn (du hittar länken högst uppe i högra hörnet).

Kör hårt och kom ihåg att testa din toleransnivå sakta och säkert.

Det är inte bara med koffeintabletter du ska vara försiktig och testa dig fram till rätt dos för just dig. Det gäller alla kosttillskott men kanske extra mycket just pre-workouts.

Vad har dessa små piller av koffein gjort för dig och din träning? Dela gärna med dig om både positiva och negativa effekter du upplevt så lägger jag upp din berättelse här på sajten så andra kan få perspektiv vad konsumering av dessa tabletter kan ge.