Beta alanin

struktur på beta alaninBeta alanin är ett relativt nytt tillskott inom gym och sportvärlden. Har du någon gång känt hur det sticker i framförallt ansiktet när du tagit en pwo med beta alanin? Om du har använt pwo ett tag har du förmodligen konsumerat någon pre-workout som innehåller en stor del av ämnet beta alanin. De flesta älskar känslan av stickningarna, jag är en av de som gillar det. Gillar du det inte är det bara att köpa en pwo utan beta alanin.

Ibland brukar jag göra min egen PWO och då är ingredienserna arginin, beta alanin och koffein huvudingredienserna.

Det händer vid konsumtion

Beta alanin är en naturligt förekommande icke-essentiell aminosyra som omvandlas till andra kemikalier som sedan kan påverka musklerna. ”Det behövs för produktionen av karnosin,” förklarar Roberta Anding RD, American Dietetic Association talesman och sportdietist för Houston Texans. Karnosin behövs av muskelcellerna för att fungera som en buffert för att styra intracellulär Ph. För mycket syraackumulering av muskler kommer att bidra till trötthet.

Alltså, när du tar Beta-alanin kommer mer karnosin in i muskelcellerna. Det i sig tur gör så att uthålligheten blir bättre. Karosinets egenskaper är nämligen att buffra vätejoner, som kommer väl till användning då du ska göra explosiva lyft.

beta alanin
Core beta alanine! Beta alanin är just vad det heter och det mest prisvärda alternativet tycker jag är denna burk som innehåller total 500 gram. Du kan med fördel kombinera detta kosttillskott med Core kreatin för extrema resultat.

Jag är hur nöjd som helst med den här produkten och jag är ganska säker att även du kommer bli det. Nämnde jag att en portion bara kostar 2 kronor? Billigt som attan och en given burk i din samling! 

Core Beta Alanine™ innehåller 100% beta-alanin, vilket är en naturligt förekommande aminosyra. Bland både aktiva atleter och inom idrottsforskning har beta-alanin snabbt rönt stort intresse.köp här

Det kommer beta alanin göra

Forskning tyder på att under högintensiv styrketräning eller sprintträning så kan beta alanin minska symptomen på trötthet. Dessutom kan tillskott med beta alanin förbättra muskulär uthållighet av äldre vuxna, eftersom karnosin avtar med åldern.

  • Beta alanin kan minska symtomen på trötthet En studie från 2008 på The College of New Jersey som undersökte college fotbollsspelare på en 30-dagars schema av beta alanin tillskott. Spelarna delades slumpmässigt in i ett tillägg eller placebogrupp tre veckor innan försäsongens fotbollläger. Prestanda mättes på den första dagen av lägret sen fortlöpande under hela lägret, bl.a genom frågeformulär om känslor av ömhet, trötthet osv. Den grupp som tog beta alanin som tillskott hade en lägre trötthet. I en dubbelblindad studie från Belgien (2007) gick ut på att femton manliga sprinters som alla var konkurrenskraftiga idrottare antingen gavs beta alanin eller placebo under fyra veckor. Muscle karnosinkoncentration testades och utvärderades. De män som tar kosttillskott visade en ökning i muskel karnosin och en minskning av trötthet.
  • Kan även öka fördelarna med kreatin annan studie vid College of New Jersey undersöktes effekterna av beta alanin i kombination med kreatin. Under en 10-veckors träningsprogram tog 33 college fotbollsspelare antingen kreatin, kreatin plus beta-alanin eller en placebo. Gruppen som tog beta-alanin plus kreatin  såg mest betydande ökningar i muskelmassa samt minskning av kroppsfett.

Förslag på intag: Dosen av beta alanin som visat sig vara mest effektiv är mellan fyra och fem gram per dag. Men biverkningar kan komma vid denna dosering och tillägget måste delas in i sex doser, separerade med minst två timmar.

Tillhörande risker / granskning: Den vanligaste biverkningen i samband med tillskott är parathesia, eller känslan av stickningar. Dock kan effekten minimeras genom att dividera doserna. Inga långtidsstudier har utförts på beta alanin tillskott, även om studier på upp till åtta veckor visade inga negativa effekter.

Vanliga frågor och svar om beta alanin

Är beta alanin säkert?

Även om inte detta är en vanlig fråga så bör det vara det. Många bryr sig knappt utan det är muskler och toppformen som är det viktiga. Säkerheten bör inte förbises, så även på beta alanin.

Svaret på frågan är dock ett ruggande ja. Studier som pågått upp till 12 veckor av beta alanin bruk har kollat på en mängd faktorer och inte funnit några negativa förändringar. Det är omöjligt att säga om beta alanin är 100 procent säkert innan några längre studier ägt rum. Men vad kan vi säga vara säkert egentligen? Vad vi vet nu är alltså att användning upp till 12 veckor kan anses som ofarligt. Självklart ska du inte överdosera detta tillskott, likt alla andra kosttillskott.

Hur mycket beta alanin krävs för att ge resultat?

Forskning har visat att du kan ta en mängd mellan 3,2 gram till 6,4 gram per dag för att avsevärt öka nivåerna av karosin som kan ge dig förbättrad prestanda. Så jag föreslår en dos på cirka 4-5 gram för att ligga mitt emellan testnivåerna.

Hur lång tid innan resultat?

Prestandafördelar uppnås vanligen efter ungefär 2 veckor även om vissa personer kommer märka fördelar på prestation redan efter 1 vecka. Allt efter nivån av karosin ökar kommer du märka nyttan med det. De mest dramatiska resultaten kommer upplevas efter 3 till 4 veckor, men det stannar inte där. Ny forskning visar att nivåerna av karosin fortsätter att öka i minst 12 veckor och då blir rekommendationen att ta beta alanin som tillskott under 3 månader för att maximera resultaten.

Omedelbara resultat av beta alanin

Många av de som använder beta alanin upplever en mer intensiv ”pump” från den allra första dosen av detta kosttillskott. Det inträffar därför att beta-alanin ökar karosin som i sin tur är en kraftfull prekurser vid genereringen av kväveoxidsyntas.

Jag tycker att detta kosttillskott är ett utmärkt tillskott som du absolut ska prova om du inte gjort det inte. Kör hårt och hoppas du blir lika nöjd som jag blev.

Gå och kolla in de populäraste PWO på topplistan för att hitta din favorit pre-workout.

Lär mer om Beta alanin > Wikipedia

Eller gör en sökning på google där du finner det du saknar på den här sajten. Ett tips är att googla på beta alanine (med e i slutet alltså) då det finns mycket mer information på engelska.